Val av uppvärmning och ventilation

Eftersom vi bygger vårt hus en bit utanför staden så finns det tyvärr inte tillgång till fjärrvärme. Efter att jag tolkat planbeskrivningen som att vi inte skulle få borra för bergvärme så slog vi bort de tankarna ganska omgående. Har dock i efterhand förstått att vi hade kunnat installera bergvärme.

Hur som helst kommer vi nu istället installera en frånluftvärmepump (Nibe F750) som får stå för uppvärmningen och ventilationen av huset. Denna lösning är nog bland det vanligaste i de fall huset inte ansluts till fjärrvärme.

Detta val skapade dock ett litet problem för mig. Då jag inte tycker om att ha tilluften via springventiler i fönster då det kan bli problem med drag och ännu värre tycker jag om väggdonen, då de är för fula.

Det kanske inte är ett så stort problem för de flesta men eftersom jag jobbar som VVS-konsult så har man blivit lite arbetsskadad så man tänker mycket mer på hur dessa system ser ut och fungerar.

Lösningen på det problemet kom när vi hade ett möte med en annan hustillverkare, som tipsade om en tilluftsmodul (Sam 40) som man kunde koppla in till frånluftsvärmepumpen. Så efter det mötet var det bara att gå hem och leta upp detta tillbehör för att läsa på hur det fungerade.

Tilluftsmodulen gör att vi slipper springventilerna i fönstren och istället kommer ha don i taket för tilluften där filtrerad och även vid behov uppvärmd tilluft tillförs. Detta ger bättre komfort men även mindre antal filter att rengöra då det bara sitter ett filter i modulen istället för ett mindre filter i varje rum. Luften värms av ett litet vattenburet batteri vilket gör att lösningen kan beskrivas som en form av FTX-ventilation då vi återvinner värmen från frånluften.

Det blev dock vissa diskussioner innan vi fick igenom detta val hos Eksjöhus då de tidigare plockat bort denna lösning då det inte sparar någon energi. Men efter att ha förklarat vårt syfte att få bättre komfort för säljaren så löste det sig till slut. Ska bli intressant att se hur detta system kommer fungera i verkligheten.

I övrigt kommer huset att värmas med golvvärme på bottenplan samt i badrummet på övervåningen, de övriga rummen på övervåningen kommer att värmas av radiatorer.

Enligt beräkning så kommer vi att hamna på ungefär 44kWh/m2,år, kravet i BBR ligger på 55kWh/m2,år.

/Daniel

26 reaktioner på ”Val av uppvärmning och ventilation

 1. Henrik

  Hej!
  Får man fråga hur ni tycker att lösningen med F750 + SAM40 har fungerat i praktiken så här långt? Är ni nöjda? (överväger själv denna lösning)

  Gilla

  1. Hej
   Det är lite svårt att svara på denna fråga, då vi inte flyttat in i huset. Största anledningen till att jag ville ha Sam 40 är att vi slipper ha uteluftsventiler i fönstren. Vi ser Sam 40 som ett rent komforttillägg.

   /Daniel

   Gilla

  2. Nu har vi bott i huset i 2,5 vecka. Vi tycker att lösningen med F750 och SAM40 fungerar bra. Vi upplever inte det minsta drag från donen. Det enda som jag kan anmärka lite på är att SAM40n låter mer än vad jag räknat med. Är dock inget större problem för så fort vi stänger dörren till tvättstugan så blir det tyst i huset. Från själva donen hörs ingenting.

   Gilla

   1. Peter

    Skulle du kunna lägga upp en video på hur mycket det låter?

    Funderar också på att ta sam40 men oroligt att det kan låta för mycket.

    Mvh, Peter

    Gilla

 2. Nu när vi har bott i huset i snart ett år så har vi vant oss vid hur det låter i tvättstugan.

  Filmade lite kort med telefonen, kanske inte ger en helt korrekt återgivning av hur mycket det låter.

  Videon återfinns på följande länk.
  https://drive.google.com/file/d/0B9xvdLGYiVDNXzhTV0UxSXVoNlU/view?usp=sharing

  Fläkten går i normalfallet på 69% i vårt hus.

  Tycker att fördelarna med att slippa draget från fönsterventiler väger tyngre än att det susar i tvättstugan. F750 är inte helt tyst i sig själv heller.

  Mvh Daniel

  Gilla

 3. Niklas

  Hej!
  Vi är på gång att installera Sam 40 men nu varnar en ventfirma att Sam 40 och 750 inte kommer orka med både botten plan (120kvm) och övervåning ca 90kvm.
  Hur funkar det för er ?
  Något problem när det blir väldigt kallt ute eller några andra problem ?

  Gilla

  1. Hej Niklas
   Vi har inte märkt av några problem med sam 40 men vårt hus är bara 162 kvm.

   Som VVS-konsult håller jag med ventfirman att Sam 40n inte kommer räcka till då ert hus är så pass stort. 210kvm ger ett ventilationsflöde enligt kraven i BBR (0,35l/s, kvm) på 73,5l/s. Enligt databladet som finns på Nibes hemsida (http://www.nibe.se/nibedocuments/19396/639494-3.pdf) så är absolut max runt 70l/s vid 200Pa men det är långt ifrån en optimal driftpunkt.

   /Daniel

   Gilla

   1. Niklas

    Jasså du säger det… vad tråkigt med ännu en som kommer med tråkiga nyheter. Jag vill så gärna få bort friskluftsventilerna i väggarna…

    Du verkar insatt. Du vet inget mer komplement som gör att det fungerar ?
    Eller en separat pump/maskin?

    Gilla

  2. Peter

   Hej Daniel,

   Är det inte meningen att det ska komma ut uppvärmd luft från tilluftdonen vid behov?
   Har du märkt av fördelarna.

   Hur vet jag att systemet och Sam 40 verkligen fungerar?

   Sedan är jag lite nyfiken på hur du ställt in din f750. Skulle vilja köra värmepumpen på ett effektivt sätt men ändå energisnålt.
   Vad kör du med för värmekurva ?

   Mvh, Peter

   Gilla

   1. Hej Peter

    Ja, det är meningen att sam 40 ska värma tilluften, men det är inte tanken att du ska värma huset med hjälp av Sam 40, det är golvvärmen och ev radiatorers jobb.
    När jag kollade idag så hade vi 16-17 grader i tillufttemperatur, ute var det ca 4grader.
    Fördelarna för oss är att vi slipper draget med uteluft från fönsterventiler.

    Antar att de gjorde en OVK-kontroll och ställde in systemet innan ni flyttade in, du kan läsa av tillufttemperaturen på infofliken på F750n,

    Jag har inte direkt gjort några inställningar själv, de ända ändringarna vi har gjort sedan de ställde in pumpen är att sänka pumptrycket lite då den stod på fullt. Vi kör på standard värmekurva 8,

    Mvh Daniel

    Gilla

 4. Borde fungera med ett tilluftsaggregat från tex Östbergs, tror det även finns med vattenbetteri för uppvärmning av luften så blir det liknande lösning som med Sam 40 bara att man får styra dem på olika ställen.. Alternativet är att välja en annan typ av värmepump och sätta in ett FTX-aggregat för ventilationen.

  /Daniel

  Gilla

  1. Niklas

   Sam40 kostar ca 11 000kr plus montage.
   En ny pump känns dyrt.
   Men jag ska kolla upp Östbergs!

   Då får F750 fortsätta sitt eget liv och Östbergs värma tilluft själv

   Gilla

   1. Daniel

    Hej,

    Vad fick ni betala för hela lösning? Uppgradering till F750, inköp av Sam40 samt dragning av rör till de olika rummen?

    Gilla

   2. Hej. Kommer inte ihåg exakt vad vi fick betala då det ändrade sig lite under resans gång. F750n var standard, tror vi betalade ca 18000 totalt för sam40, kanalsystem inkl dämpare och don samt montering.

    Gilla

 5. Peter

  Hej,

  Låter som att jag kommer få betala överpris då de vill ha 15 000 för Sam 40 och kanalsystem och 15 000 extra för montage, kan det vara rimligt?

  Mvh, Peter

  Gilla

  1. Hej
   Vet inte om det är överpris, beror nog lite på vem som utför monteringen och vart man bygger. I vårt fall installerade snickarna kanalsystemet och tog väl inte så mycket extra betalt för det så jag tror snarare att vi hade tur.

   Personligen skulle jag valt en SAM 40 även om vi fått betala mer då jag inte gillar fönsterventilerna.

   Mvh, Daniel

   Gilla

  1. Det brukar inte vara några problem, har haft ett par stopp senaste tiden då frysskyddet gått in för att förhindra att batteriet fryser.
   För tillfället är det -10,9°C ute och sam 40 skickar ut en tilluftstemperatur på 20,5°C enl Nibe Uplink.

   /Daniel

   Gilla

 6. Peter

  Hej Daniel,

  Du får alltså larmstopp, då lär det bli problem när är kallare än – 10… nu har det vart mellan -14 till – 20 grader i Mellansverige. Då är väl SAM 40 inte att föredra uppe i norr? Där är det väl ännu kallare.

  Eftersom du jobbar som VVS-konsult, kommer SAM 40 att funka för ett hus mellan 150-170 kvm?

  Sedan har jag sett att Nibe även har SAM 41, några fördelar med den?

  Många frågor.

  Mvh, Peter

  Gilla

  1. Ja vi har fått ett par larmstopp efter att jag tidigare justerat inställningarna, har nu ställt tillbaka så som det var inställt så får jag se om det blir fler stopp, hittills verkar det fungera. Förra vintern hade vi inga problem alls med stopp.
   Det är nog bättre att prata direkt med Nibe om de tycker att SAM 40 fungerar uppe i norr.

   Vårt hus är 162m² så vi ligger i princip mitt i det spann du nämner så visst funkar det.

   En villa på 170m², bör ha ett luftflöde på 60l/s (0,35l/s,m²) vilket ligger på ca 80% av kapaciteten beroende på vilket tryckfall det är i systemet enligt databladet för SAM 40 (https://proffs.nibe.se/nibedocuments/19396/639494-3.pdf).

   SAM 41 har jag inte koll på, den finns inte listad som tillbehör på Nibes sida vad jag kan hitta så den frågan är det nog också bättre att du tar direkt med Nibe.

   /Daniel

   Gilla

 7. Peter

  Hej Daniel,

  Tack för svar. Vi ska bygga och hålla oss till ca 160 kvm. Mellansverige.

  Jag hoppas att vår leverantör tänker på ljudet och tillsätter dämpare. En VVS-ingenjör borde väl ta hänsyn till detta.

  Mvh, Peter

  Gilla

 8. Peter

  Hej Daniel,

  Äntligen är vårt enplanshus klar men upplever nu att SAM 40 låter en hel del. Vi har den i klädvården/tvättstugan, rummet bredvid har vi vårt sovrum. NU är jag orolig över att vi inte kommer att kunna sova pga ljudet. Väggar är isolerade med osb+gips men låter lite ändå när dörren är stängd. Kan även bero på att huset är tomt då vi ännu inte flyttat in.
  Funderar nu på att bygga in SAM 40 för att stänga in ljudet, är detta OK?

  Sedan får du gärna meddela mig vilken inställning som har funkat bäst för dig för att slippa stopp, speciellt under vintertid….? Hört många skräckhistorier i andra forum där folk spyr galla över SAM 40.

  Tacksam för svar.

  Mvh, Peter

  Gilla

  1. Hej Peter
   Härligt att huset blivit klart. Låter er SAM 40 mer än pumpen menar du? Hos oss låter själva värmepumpen mycket mer än vad SAM 40n gör, men det beror nog på hur hårt fläkten i sam 40n måste gå.
   Kommer ljudet genom väggen eller via tilluftsdonen i taket? Borde gå att bygga in, som standard var det ritat en garderob runt vår F750 som vi valde bort. Tänk dock på att du behöver komma åt att ta bort fronterna på värmepumpen och sam 40n för att göra rent filter.
   Du kan ju ta upp ljudproblemet med de som monterat och se om de kan fixa en lösning på problemet.

   Hoppas att det löser sig.

   Angående inställningar så kör vi just nu på samma inställningar som det var när vi flyttade in, 20 grader tilluft. Hade tänkt ta ett varv med Nibe vid tillfälle men det tillfället har hittils inte infallit.

   Mvh. Daniel

   Gilla

 9. Peter

  Hej igen Daniel,

  Tack för senast. Vi har nu konstaterat att det är värmepumpen som surrar.

  På tal om SAM 40, är det normalt att det ska vara massa levande och döda insekter när man rensar filtret?

  Mvh, Peter

  Gilla

  1. Hej
   Ska och ska, beror på om de kommer in genom intagsgallret. Jag har aldrig sett någon levande insekt hos oss men ex antal döda flugor. Är nog ganska normalt att vissa flugor sugs in med uteluften.

   Mvh Daniel

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s