Trädgård och ekonomi

Eftersom det egentligen bara är trädgården vi kan ägna oss åt rent praktiskt just nu så går mycket tankar till hur vi ska göra rent praktiskt. Slutresultatet har vi nog ganska klart för oss. Ett praktiskt problem är att vi inte kan köra in någon större mängd jord på baksidan eftersom inga större maskiner kan komma in där längre förutom från åkern och den går ju inte att åka på. Vi hoppas att vi kan få till ett drägligt underlag med den jord vi redan har, lera blandar med sten/grus och sen kunna så gräsmatta och dressa den med sandjord längre fram. Tanken är egentligen att detta får vänta till hösten men nu inser jag hur mycket ogräs vi kan komma att ha då om det blir en blöt sommar så nu funderar jag på om vi ska försöka så gräsfrö på framsidan och sidan av huset ganska snart och hoppas på en typisk svensk sommar med en hel del regn i juni. Vi antar att vi inte kommer att få tillgång till något vatten från huset innan slutbesiktningen men de är kanske snälla så vi får ta från en vattenutkastare när de är uppsatta. Det värsta som kan hända är egentligen att vi får så igen i höst om det blir för torrt. En till tanke är att komplettera gräsfröna med havre som bör ha lätt att etablera sig i den bitvis ganska kompakta lerjorden. Eftersom den är ettårig så blir den inte kvar kommande år. Havrens rötter kan då förhoppningsvis hjälpa till att luckra upp jorden där den är lite kompakt och underlätta för gräset.

Sen är det slänten på framsidan där vi vill ha en hel del sten och även marktäckande växter som blommar i blått och vitt. Stenen kan vi börja lägga dit så snart vi markerat ut trappa mm. Växterna får nog vänta lite längre.

Först och främst ska vi försöka måla huset så snart det kommit och sen får vi ta tag i trädgården mer på riktigt.

Nu börjar de ”riktiga” fakturorna komma som kommer betalas från kreditivet, hittills har vi betalat allt själva så vi har ”klarat av” kontantinsatsen den vägen. Mindre kul att få fakturan på markarbetet som totalt med sprängning blev ca 37 000 dyrare än budgeterat men då har va lagt till grus på garageuppfart och där vi ska ha altanen samt att de har gjort ganska mycket grovplanering av tomten. Hade vi inte gjort det så hade det nog hamnat ganska nära budget. Vi sitter inte illa till men det vore skönt om vi sen klarar oss men nästan extra enbart på el, det mesta andra bör vi ha fått med från början. Några kostnader har också blivit billigare än beräknat som pantbreven.

/Renate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s