Målning, trädgård och kemiexperiment

Målningen av huset går sakta men säkert framåt. Det blir målning ett par timmar åt gången ett antal gånger i veckan. Det är svårt att hinna med med heltidsjobb och hundar och människor som gärna vill träna ett antal gånger i veckan.

Igår var vädret rätt osäkert så efter en shoppingtur till Bauhuas för att köpa  mer penslar, plast till fönster och maskeringstejp samt gräsfröer så ägnade vi oss åt vår blivande trädgård istället för målning. Först ut blir den yta som när vi flyttat in kommer fungera som hundgård vid behov. Vi mätte in den och markerade med markspray hur de skulle bli. Det kommer att vara svårt att så gräs där när den används så där hoppas vi på att kunna fixa en gräsmatta som är klar till hösten. Vi krattade en hel del för att luckra upp jord, på vissa ställen får man först hacka loss jorden med en spade men sen är den ganska porös och fin. Det kommer inte att bli en lyxgräsmatta utan lite jordklumpar och småstenar får vi stå ut med men det blir förhoppningsvis bra med tiden. Sen har vi även gjort en litet stenparti mitt i som kan fungera som en utkikspost för hundarna och kanske lite plantering. Det ser lovande ut och vi blev av med  en hel del ur en av stenhögarna. Lite hjälp fick vi också av Daniels syster med sambo och då var det ganska snabbt fixat. Idag fixade vi lite mer och slängde på lite planteringsjord och gräsfröerna.

Gräsfröerna vi köpte till detta var bara en liten förpackning av dessa: http://weibulls.com/produkter/gras/perfect-start-weibulls/685085.864312.1212634.0p vilket bör räcka till denna yta ganska exakt. Vi hoppas på lite mer regn framöver och så ska vi se om vi kan pumpa upp vatten ur stenkistan då vi inte har tillgång till annat vatten än. Misslyckas det är det ingen jättestor ekonomisk förlust så det är värt ett försök.

Angående målningen så var det ganska dumt att inte plasta in alla fönster och plåtar innan vi började målningen. Inte för att färgen gett några problem, den är ganska lätt att ta bort om den hamnar fel men den jäkla grundoljan!!! Vi var duktiga och började såklart med att olja en massa ändträ, oljan är väldigt rinnande och det blev kladdig. Svårt att undvika när man ska måla uppåt med något som är mycket rinnigt så behöver man ta ganska mycket för att något ska hamna där et gör nytta. Jag som gjorde detta noterade ganska snabbt detta och hade med papper och torkade av de kladdiga plåtarna omgående men detta hjälpte tydligen inte för några dagar senare såg vi att oljan hade runnit ner på fönster och plåtar under och det blev trista gula fläckar. Det blev det även på de fönster jag oljat ändträet på fodren. Mycket tråkigt, gula fläckar vill väl ingen ha på ett nytt och fint hus. Vi provade ta bort fläckarna med terpentin, det gick inget vidare, T-röd hade viss effekt men med mycket gnuggande blev det ändå lite gult kvar. Slutsatsen var iaf att ju kortare kolkedja ju mer effektivt. Metanol hade säkert fungerat men är inte helt lätt att få tag i. Aceton kom också upp som ett alternativ samt kemiskt ren bensin det senare trodde jag inte riktigt på i och med de längre kolkedjorna i petroleum. Idag köpte vi en liten burk aceton och kemiskt ren bensin. Jag frågade i butiken vad de rekommenderade och de sa bensinen men kemisten i mig var skeptisk så det fick bli både ock. Bensinen var först ut på prov och det hände inget alls med fläcken jag provade på. Fram med aceton och det var som magi. Ett lätt drag med den fuktiga trasan och fläcken var borta!!! Tyvärr var det inte optimalt på plåtarna då lacken påverkades så de gav jag upp på ganska snabbt men på aluminumfönstren fungerade det perfekt och det hände ingen med lacken och själva acetonen avdunstande mycket snabbt. Så nu är alla fläckar på fönstren borta!!! Nästa gång plastar vi först! Nu ska vi plasta noga innan vi börjar måla  takutsprång, fönsterfoder mm samt innan vi börjar olja ändträet högst upp i de höga gavlarna.

Några bilder från idag:

/Renate

2 reaktioner på ”Målning, trädgård och kemiexperiment

  1. Vi har tyvärr gjort samma misstag med oljan på fönsterblecken. Testade på en plåt vi hade liggandes och lacknafta och gnugga lite med svinto fungerade perfekt där. Tyvärr inte lika bra på plåtarna som sitter på huset, där släpte färgen. Får bli att byta ett par plåtar eller måla dom.

    Gilla

    1. Ok, ja plåtarna går ju att byta om man vill. En av våra vad skadad redan vid leveransen så den kommer att bytas ändå men det är ju ett antal kvar. Får se hur det blir efter lite mer rengöring, en del lär ju blekna i solljuset.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s